Szponzorált tartalom
A makói hagyma mára hungarikum lett, ezért kifejezetten csak az itt termő vöröshagymákat nevezhetjük annak. Az itt élő emberek, a régi zsellérek nemesítésének , és a terméshez értő , a földet helyesen művelő agrároknak köszönhető a makói hagyma híressége. Az itteni hagymákat nem magról vetik, hanem a szárazság miatt dughagymáról. Az itteni természeti adottságok miatt az elültetett dughagyma nem tud még abban az évben szép termést produkálni, ezért meghosszabbított a tenyészideje, pontosan egy évvel. Minden makói kertész saját fontossági sorrendet alakított ki arról, hogy mire kell figyelni a dughagyma elvetése előtt. Hogy milyen szép színe van, milyen a hagyma záródása, mennyire épp a héjazata. A tökéletes hagyma nagy odafigyelést igényel. Az ősfajtája kisebb méretű, kemény fejű, élénk színű kelet-európai hagymák családjába tartozott.