Makón is egyre több embernek van napelemes rendszere.

Szponzorált tartalom

napelemes pályázat

napelemes pályázat

Ugyan a szüleim még a születésem után elköltöztek a fővárosba, a családom másik fele még mindig Makón él. Egyébként én nagyon szeretem ezt a várost, tetszik a nyugalma Budapesthez képest. Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy egyszer visszaköltözzek ide, ahol a családom nagy része él, de egyelőre a munka még Budapesten tart. Szerintem az ember sok esetben kiegyensúlyozottabb életet élhet egy kisvárosban vagy esetleg faluban, mint egy nyüzsgő nagyvárosban. Amikor egy családi látogatásom alkalmával a nagymamámmal sétálgattam Makó utcáin, feltűnt, hogy milyen sok napelemes rendszer van a lakóházak tetején. Mondta a mamám, hogy igen, az elmúlt 1 – 2 évben feltűnően megugrott a napelemes beruházások száma a környékben. Annyit tudott, hogy van valami napelemes pályázat, ami mindenkinek kedvező feltételeket kínál, és megéri belevágni. Sőt, még arra is emlékezett, hogy a legtöbb ember a napelempalyazatok.hu – t említette, mint tájékozódási forrást és kivitelező céget. Így eldöntöttem, hogy amikor visszaérünk a nagyszüleim házába, én bizony megnézem magamnak is ezt a weboldalt.

Rövid keresés után meg is találtam, amit kerestem, és elkezdtem olvasgatni a honlapjukon, hátha találok valami hasznosat a magam számára is. Itt olvastam, hogy a napelemek a napsütéses órák ideje alatt folyamatosan termelik az áramot a ház tulajdonosa részére, viszont nem csak annyit, amennyire akkor az embernek szüksége van, hanem annál többet is. Itt felmerülhet a kérdés, hogy az ezen felüli árammal mi történik, hiszen ha csak úgy elveszne az éterben, nem sok értelme lenne ennek az egész nagy beruházásnak. Nyilván nem veszik el, hanem visszatöltődik a hálózatra, amiért végső soron a szolgáltató nekünk fizetni fog. Ennek a plusz áramnak az elszámolása úgy történik, hogy a villanyszámlánk összegéből levonja a visszatöltődött áram összegét, és így ideális esetben a végeredmény nulla lesz. Az így megspórolt összeget pedig fordíthatjuk arra, amire csak akarjuk. Egy napelemes rendszernek a költségei körülbelül 8 – 10 év alatt térülnek meg, ez idő után pedig minden nélkül élvezhetjük az ingyen áram nyújtotta előnyöket.

A napelempalyazatok.hu oldalán lehet olvasni részleteket is arról a pályázatról, ami széles rétegek számára elérhető, és az a célja, hogy minél több ember álljon át erre a módszerre. Miután a napelemes pályázat feltételeit alaposan áttanulmányoztam, egy kicsit lejjebb görgettem az oldalon, hátha találok valami érdekeset még. Itt botlottam bele abba, hogy bár a napelemek elsőre nagyon drágának tűnhetnek, és az ember hajlamos lehet az olcsóbb megoldások felé kacsingatni, de ebben az esetben nem érdemes. Csak a magas minőségű napelemekbe érdemes fektetni anyagilag, hiszen azok hosszú ideig ki tudnak minket szolgálni. Nem csak a mi energia ellátásunkat biztosítják, de akár az unokáink energiaigényét is fedezni tudják majd. Olcsóbb napelemektől nem lehet elvárni azt a nagy teljesítményt, amit a magas minőségűektől, de az is említésre került, hogy a legprofibb rendszerek sem tudnak hatékonyan működni, ha nem megfelelően vannak felszerelve. Érdemes ezekre a dolgokra odafigyelni, mert ahogy a napelempalyazatok.hu oldalán is említésre kerül, hazánkban minden körülmény adott, hogy a napelemes rendszereket ideálisan lehessen használni, mert nagyon magas egy évben a napsütéses órák száma néhány környező országhoz képest. Örültem, hogy rátaláltam erre a weboldalra, és egyben nagyon meg voltam lepődve, hogy a nagymamám meg tudta jegyezni idős kora ellenére a weboldal címét, pedig az internetet sem ismeri.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.